Programma

Rondleiding Havenhuis (facultatief)
11:30 - Onthaal rondleiding
11:45 - Inkijk in het Havenhuis

Zaha Hadid Architects leverde met het Havenhuis een architecturaal meesterwerk af, op maat van een wereldhaven als Antwerpen. Het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen is zonder twijfel een van de blikvangers van de Antwerpse skyline. Ook binnen is het gebouw adembenemend, dankzij een fascinerend lijnenspel en duizelingwekkende vergezichten.

Onthaal met broodjeslunch en soep
Plenaire sessies
13:30 - Welkomstwoord door de VSV
Kirsten De Mulder (Teamverantwoordelijke vorming professionals VSV)
13:35 - Inleiding door het Havenbedrijf
Jan Buytaert (Consulent strategie en analyse Havenbedrijf Antwerpen )
13:45 - Indicator veilig woon-werkverkeer in het Antwerpse havengebied 2016
Jan Buytaert (Consulent strategie en analyse Havenbedrijf Antwerpen )

In het kader van de studie ‘Indicator veilig woon-werkverkeer in het Antwerpse havengebied’ organiseerde het Havenbedrijf Antwerpen ook in 2016 een bevraging van de bedrijven in de haven. Deze enquête laat overheden toe om gerichte verbeterinitiatieven op te zetten met het oog op een veiliger woon-werkverkeer voor de 60.000 werknemers in de haven. Jan Buytaert legt uit hoe ze deze studie uitvoerden, wat de resultaten zijn en hoe u met dit instrument aan de slag kan om de verkeersveiligheid te verbeteren.

14:05 - BASF Antwerpen: werken aan een veiligheidscultuur
Marc Collet (Preventieadviseur BASF Antwerpen)

Werkgevers hebben de belangrijke taak om werknemers op te leiden en te sensibiliseren tot verantwoord rijgedrag. Nog te weinig bedrijven zijn zich bewust van die verantwoordelijkheid. Bij BASF Antwerpen, grootste werkgever van de Antwerpse haven, maakt verkeersveiligheid integraal deel uit van het algemeen veiligheidsbeleid.

14:25 - De Grote Verkeersquiz
Ellen Loos (Projectverantwoordelijke sensibilisering VSV) , Els Hendrickx (Communicatieverantwoordelijke VSV)

De Grote Verkeersquiz van de VSV is met zijn achtste editie ondertussen voor heel wat mensen een vaste waarde. Ook dit jaar kunnen organisaties hun verkeerskennis testen via een gepersonaliseerde link (NL, FR of ENG) tussen 16 oktober en 30 november. Zo kan u zien hoeveel collega's al deelnamen, ontvangt u een bedrijfsrapport met resultaten en maakt u kans op heel wat prijzen. Op dit moment schreven al meer dan 470 bedrijven zich in (goed voor wel 254.000 medewerkers) om mee te spelen.

Vandaag krijgt u de kans om het zelf op te nemen tegen uw collega's en zo te ontdekken hoe de quiz werkt. Belangrijk: vergeet zeker uw smartphone niet. Veel succes! 

Pauze
Themasessies
Professioneel achter het stuur
Lees meer
Van slimme technologieën tot autonome voertuigen
  • Steven Soens (Adviseur voertuigreglementering bedrijfsvoertuigen FEBIAC)

Sinds de introductie van de veeleisende veiligheidscrashtests van Euro NCAP besteden we meer aandacht en middelen aan veilige auto’s. Ondanks deze inspanningen komen alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks 40.000 mensen om bij auto-ongelukken. In Vlaanderen vielen vorig jaar 320 verkeersdoden.

Tijdens deze themasessie buigen we ons over een aantal vragen:

  • Welke veiligheidsopties maken echt het verschil?
  • Hoe komt de zelfrijdende wagen de verkeersveiligheid ten goede?
  • Moeten we in afwachting van autonome voertuigen verkeersveilige technologie verplichten?
Afleiding in het verkeer: campagne VSV
  • Nele Bollen (Projectverantwoordelijke sensibilisering VSV)

Hoe vaak  gebruiken Vlaamse automobilisten hun gsm achter het stuur? Wat zijn hiervoor de belangrijkste motieven? Zijn bestuurders van bedrijfswagens een grote risicogroep? Tijdens deze themasessie gaan we dieper in op afleiding in het verkeer en hoe de VSV hier op inspeelt met haar sensibiliseringscampagnes via Beloofd.be.

Bedrijven en verzekeraars samen voor minder verkeersslachtoffers

ATF wegenbouw nv werkte samen met arbeidsongevallenverzekeraar Baloise een plan van aanpak uit om verkeersongevallen te vermijden. Hierbij focussen ze sterk op bestuurdersselectie, training en opvolging. Voor deze initiatieven werd ATF recent beloond met een PRAISE-award van de European Transport Safety Council (ETSC). Tijdens de netwerkmeeting vertellen beide partners hoe ze te werk gegaan zijn en hoe hun samenwerking het project naar een hoger niveau tilde. 

Veilig in de vrachtwagen
Lees meer
Een proactief veiligheidsbeleid bij Limburgse transportbedrijven
  • Geert Wets (Hoogleraar Universiteit Hasselt en directeur IMOB)

Beroepsorganisatie Febetra en IMOB/UHasselt werken samen om de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens bloot te leggen en hierop in te spelen. Zeven Limburgse transportbedrijven nemen deel: TDL group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen. Een bedrijf dat instapt in het project wordt automatisch lid van het ‘safety platform’ en krijgt toegang tot de resultaten en de best practices van andere bedrijfscases. Deze veiligheidscultuur zal geïntegreerd worden in het TRUCKVEILIG charter van de VSV. 

Zijn uw chauffeurs Ridders van de Weg?

TVM Belgium is een verzekeringsmaatschappij van en voor transportondernemers. Een medewerker van deze organisatie presenteert de belangrijkste oorzaken van ongevallen met vrachtwagens en bespreekt hoe u ze kan vermijden. Ook doet u inspiratie op van de Ridders van de Weg: deze chauffeurs rijden al 3, 5 of 10 jaar schadevrij rond. Wie zijn de laureaten en wat kunnen wij van hen leren?

Case Transport Joosen: hoe medewerkers sensibiliseren?

Transport Joosen, een transportbedrijf uit de Antwerpse haven, ontving dit jaar een Business Mobility Award voor sensibilisering rond veilig verkeer. Yves Haudhuyze, preventieadviseur en COO, vertelt welke maatregelen het bedrijf de voorbije jaren nam om de verkeersveiligheid te bevorderen, welk resultaat dit opleverde, welke veiligheidsvoorzieningen het verschil maken en wat het belang van peter-meterschap is voor chauffeurs en logistieke medewerkers.

Met de fiets naar het werk
Lees meer
Safe2workshop: met de fiets naar het werk

In 2016 waren er bijna 8000 letselongevallen bij fietsers. Daarom is het belangrijk om naast mobiliteitsacties ook verkeersveiligheidsstappen te zetten. Met de Safe2workshop 'Met de fiets naar het werk' brengen we reële verkeerssituaties in beeld vanuit het oogpunt van de fietser. We overlopen de vaardigheden die u moet beheersen om op een veilige manier (elektrisch) te fietsen. Tijdens deze sessie ontdekt u waar u op moet letten als u uw medewerkers op de fiets zet en maakt u kennis met de Safe2workshop die u ook zelf aan uw collega's kan aanbieden.

Dankwoordje door de VSV
Netwerkreceptie